La vera salsiccia di Ceriana

Ceriana

Ceriana steht für „Salsiccia”! Zehn km vom Meer und weniger als 20 km vom Gipfel des 1647 m hohen Monte Cepo entfernt, eingetaucht ins Grün der Kastanienwälder und in den Duft der, im Terrassenanbau betriebenen Blumenkulturen, liegt das über tausendjährige Dörfchen Ceriana.

Eine Stätte antiker Traditionen, verdankt Ceriana seinen Ruhm den verschiedenen Chören, die indem sie die Welt bereist haben, haben sie die faszinierenden Lieder der Weltbevölkerung und den größten lebenden Wissenschaftlern bekannt gemacht. So haben u. a. U.Eco, M.Ovadia und
R. Leydi die hohe musikalische Qualität eines Dorfes gelobt, das häufig mit “ verzaubert “ beschrieben wird, und in dem es unmöglich scheint, ver stimmt geboren zu werden.

Unter den vielen Schätzen von Ceriana ragt einer besonders hervor ; die “Salsiccia” aus reinem Schweinefleisch. Sie ist der Stolz der Metzger und Wächter einer über hundertjährigen Tradition mit der niemals gebrochen wurde. Noch heute ist die Rezeptur ein streng gehütetes Geheimnis der Metzger von Ceriana.

Jedes Jahr feiert Ceriana seinen wertvollen gastronomischen Schatz mit einem Fest am ersten Sonntag nach dem 15. August. Eine Verabredung für alle Kenner der West- küste Liguriens, die man keinesfalls verpassen sollte.Um die Wunder eines wirklich einzigartigen Dorfes kennenzulernen, besuchen Sie uns in Ceriana und probieren Sie die berühmte und einzigartige “ Salsiccia”. Es wird sicherlich Liebe auf den ersten Blick.!!!

 

 

 

Ceriana vuol dire salsiccia! A 10 km dal mare, a meno di 20 dalla vetta di Monte Ceppo, quota 1647, immerso nel verde dei castagni e nel profumo dei fiori coltivati a terrazze, si trova l'antico borgo millenario di Ceriana.
Città di antiche tradizioni, Ceriana deve la sua fama ai vari cori che, viaggiando per il mondo, hanno portato a conoscenza delle loro affascinanti canzoni i popoli mondiali ed i più grandi studiosi viventi. U. Eco, M. Ovadia ev R. Leydi hanno lodato le qualità musicali di un paese spesso descritto come "magico", in cui sembra impossibile nascere stonati.
Tra i molteplici tesori di ceriana, ce n'è uno che si distingue dagli altri: la salsiccia di puro maiale, orgoglio dei macellai, custodi di una tradizione secolare che non è mai cambiata. La ricetta è ancora un segreto gelosamente custodito dai macellai del paese.
Ogni anno Ceriana celebra il suo prestigioso tesoro gastronimico con una festa che ha luogo nella domenica dopo il 15 di agosto, un appuntamento favorito da tutti gli intenditori della costa ovest ligure. quindi non si può perdere una tale opportunità!
Per conoscere le meraviglie di un paese davvero unico, visitateci qui in Ceriana ed assaggiate la sua sublime ed unica salsiccia: sarà amore a prima vista!!!

Ceriana is synonymous with sausage! 10km from the sea, less than 20km from the summit of Monte Ceppo, 1647m above sea level and immersed in the midst of sweet chestnut foliage and the scents from cultivated flower-covered terraces, one can find the thousand-year-old village of Ceriana.
A place of ancient traditions, Ceriana owes its fame to the various choral groups who have taken their fascinating folk music traditions throughout the world and into the consciousness of some of the greatest scholars alive. Umberto Eco, Moni Ovadia and R.Leydi have extolled the quality of the music from this village often referred to as "magical", and in which it seems impossible to be born tone-deaf.
Amongst the many treasures to be found in Ceriana, there is one that distinguishes itself from the all others: the pure-pork sausage - pride of the village butchers who are the custodians of a centuries-old tradition that has never been altered and whose recipe remains a closely guarded secret.
Every year, on the Sunday following August the 15th, Ceriana celebrates this gastronomic treasure - an occasion and an opportunity not to be missed by those in the know! In order to get to know the wonders of this most unique village, visit us here in Ceriana, and try the sublime and very unique sausage: it will be love at first taste! Alongside the famous Corso Italia one can find the butcher "Da Angelo & Giovanna" di Lupi e Volpato, a veritable haven of flavours. From the delicious varieties of mortadella, to the flavoursome salamis; the originality and taste of the "cerianasca" sausage stands out.
Angelo himself was taught the secrets, the wisdom and the integrity of original recipe by Martin and Francesco; renowned local butchers who are now retired. The sausage, together with its delicate but none-the-less captivating hint of white pepper, is excellent; whether eaten raw, cooked in red wine, accompanied by the famous "taggiasche" olives in brine, or indeed however one chooses to prepare it.